İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ : İşverenler, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının tesis edilmesi için gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler. Bu amaçla işverenler çalışanları, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek onların karşı karşıya bulundukları mesleki riskler ve bunlarla ilgili alınması gerekli tedbirler konusunda işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitim programlarını hazırlamak, eğitimlerin düzenlenmesini, çalışanların bu programlara katılmasını sağlamak ve verilecek eğitim için uygun yer araç ve gereç temin etmekle yükümlüdürler.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 17. maddesine göre; "İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır." hükmü yer almaktadır. ayrıca anılan Kanuna istinaden yürürlüğe giren "Çalışanların İş sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" in 6. maddesine göre de (1) İşveren, çalışanlarına asgari Ek-1’de belirtilen konuları içerecek şekilde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesini sağlar. (2) İşveren, çalışan fiilen çalışmaya başlamadan önce, çalışanın yapacağı iş ve işyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda öncelikli olarak eğitilmesini sağlar. (3) Çalışma yeri veya iş değişikliği, iş ekipmanının değişmesi, yeni teknoloji uygulanması gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkacak risklerle ilgili eğitimler ayrıca verilir. (4) Birinci fıkraya göre verilen eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır: a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa. b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa. c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa. (5) İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe dönüşünde çalışmaya başlamadan önce, kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. (6) Herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir. hükmüne yer verilmiştir.
MAVİ BİLGE Mühendislik Eğitim Danışmanlık kuruluşlara aşağıdaki konu başlıklarında genel katılıma açık veya kuruluş içi eğitim hizmetleri vermektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Bilgilendirme
Eğitimler talepler doğrultusunda şirketimizin anlaşmalı olduğu kent içindeki otellerde MAVİ BİLGE AKADEMİ uzman kadrosu tarafından verilmektedir.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Bilgilendirme
İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı
Gürültülü ve Titreşimli Ortamlarda Güvenli Çalışma
Bakım ve Onarım Çalışmalarında Güvenli Çalışma
Yüksekte Çalışmalarda İş Güvenliği
İş Kazalarından Doğan Cezai ve Hukuki Sorumluluklar
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarının Çalışma Prensipleri
İş Ekipmanları ve İş Güvenliği Kuralları
Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
Kimyasal Maddelerle Güvenli Çalışma
Yangından Korunma ve Müdahale Yöntemleri
Elektriksel Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik
Parlayıcı ve Patlayıcı Maddelerle Güvenli Çalışma
Temizlik ve Düzen (5-S) Uygulamaları
Alt ve Üstyapı Çalışmalarında İş Güvenliği Önlemleri
LPG Otogaz İstasyonlarında Tehlikeler ve İş Güvenliği
İşletmelerde Ergonomik Yaklaşımlar
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Analizi
Kaza Teorileri ve Önlemleri
Meslek Hastalıklarının Sebepleri ve İşyerlerindeki Riskler
İşletmelerde Sağlık ve Güvenlik İşaretlerinin Önemi
Kişisel Koruyucu Donanımların İşe Uygun Kullanımı
Çalışma Ortamında Termal Konfor Şartları
Ekranlı Araçlarda Güvenli Çalışma
Şantiyelerde Güvenlik Tedbirleri
Belediyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları
Hastanelerde Tehlikeler ve Risk Yönetimi
Lojistik Sektörü Güvenlik Tedbirleri
Alışveriş Merkezlerinde İş Güvenliği Önlemleri- Yaklaşımlar