İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ,
Çalışanların yapmış oldukları işlerden, çalışma ortamlarından ve kullanmış oldukları ekipmanlardan meydana gelebilecek tehlikelere karşı sağlığının korunmasını ve güvenli çalışma
koşullarının sağlanmasını ifade eder.
İş sağlığı ve güvenliği tüm çalışanları yakından ilgilendiren, çalışma hayatının en temel unsurlarından biridir. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin göstergeler, temel insan hakları, çalışma yaşamı ve
ülkelerin gelişmişlik seviyelerine dair önemli göstergeler sunmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ihtiyacı, Sanayi Devrimi ile birlikte olumsuz çalışma koşulları neticesinde ortaya çıkmış olup, ilk yasal düzenleme ihtiyacı da bu dönemlerde başlamıştır. Öyle ki, çocuk ve kadınların çalışma süreleri sınırlandırılmış, özlük hakları artırılmış, örgütlenmeleri sağlanmış, yasal koruma tedbirleri tarif edilmiştir.
İş sağlığı ve güvenliği hakkı, işçinin sağlık ve yaşam hakkının, çalışma hayatındaki uzantısı olarak görülmekte, kanunlardan ve diğer düzenlemelerden kaynaklanan, devlet tarafından desteklenen ve çeşitli yaptırımlarla korunan bir temel hak olarak kabul edilmektedir. Bugün birçok uluslararası belgede, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesinde ve Avrupa Birliği mevzuatında işçilerin genel ve meslek hastalıklarına ve iş kazalarına karşı korunmasına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Anayasamızda çeşitli hükümler iş sağlığı ve güvenliği hakkına dayanak teşkil etmektedir. Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığını düzenleyen 17. madde; Çalışma şartları ve dinlenme hakkını düzenleyen 50. madde; sağlık hizmetlerini düzenleyen 56. madde, iş sağlığı ve güvenliği hakkının Anayasal dayanakları arasında sayılmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliğinde temel amaç; çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanların psikolojik ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır. İş sağlığı ve güvenliği açısından işverenin genel yükümlülüğü 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 4. maddesinde düzenlenmiş bulunmaktadır. Bugün iş sağlığı ve güvenliği İş Hukukunun önem arz eden konularındandır. İş sağlığı ve güvenliğinin çalışanlara kişisel olarak sağladığı faydaların yanı sıra, toplumsal ve ekonomik bakımdan da faydaları vardır.
İş sağlığı ve güvenliği yönünden örgütlenmiş bir işyerinde, söz konusu olabilecek riskler belirlenerek, bu konuda gerekli önlemlerin alınması ile araç ve gereçlerin temini yanında, gerekli denetim, bilgilendirme ve eğitim çalışmaları da yapılarak, güvenli çalışma tarzlarının olağan bir işyeri uygulaması haline gelmesi hedeflenmelidir. Son derece önemli olan bu husus, iş sağlığı ve güvenliği açısından işyerlerinde mevcut işyeri uygulamalarının önemini de tartışmasız gündeme getirmektedir.
MAVİ BİLGE Mühendislik Eğitim Danışmanlık Ltd. Şti.
Metal sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Sektörel iş emniyeti ve iş güvenliği konusunda aşağıdaki bazı ana sektörlerde proje bazlı işyeri uygulamaları yapmaktadır.
Tekstil sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Çimento sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Hastane ve sağlık hizmetleri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Otel sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Hidroelektrik santrallerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Kimya sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Lojistik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
İnşaat ve yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Tersane ve liman sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Akaryakıt ve petrokimya sektöründe iş emniyeti ve teknik emniyet uygulamaları
Otomotiv sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Ağaç işleri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Demir çelik sanayinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları vb.