OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
Anayasa hukuku açısından sağlık, her şeyin önünde gelen temel bir insan hakkıdır. Geçmişten beri bağımsız bir kanun halinde ilk kez 2012 yılında Ülkemizde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunudur. Kanunu’nun amacı: İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir. Kapsamı oldukça geniş tutulmuştur. Buna göre kanun, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler dahil tüm çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacaktır.
İş sağlığı, iş ortamında çalışanların gerek fiziksel gerek ruhsal ve giderek sosyal açıdan tam bir iyilik durumunda olmasını ifade eder. İş güvenliği ise, işyerinde çalışanların sağlığının korunması için alınması ve sürdürülmesi gereken önlem ve faaliyetleri kapsar. Yasa, tüzük ve yönetmelikleriyle bir bütün olan iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı da işyerlerinde gerek bedenen gerekse fikren çalışanların yaptıkları iş dolayısıyla hastalanmalarını, iş kazasına uğramalarını ve yaralanmalarını önleyebilmek için yapılması gereken işleri ve alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemlerini göstermektedir.
Kuruluşların faaliyetleri ile ilgili olarak, İSG risklerine maruz kalabilecek çalışanlar ve ilgili diğer taraflar için riskleri yok etmek veya en aza indirmeyi amaçlamaktadır.
OHSAS 18001 İşletmelerin genel stratejileriyle uyumlu bir şekilde iş sağlığı ve güvenliği (isg) ile ilgili konuları sistematik olarak ele alan ve sürekli iyileştirme esasına dayalı bir yönetim sistemi standardıdır. Kısacası kuruluşlarda iş sağlığı ve güvenliği açısından risklerin kontrol altına almayı ve performanslarını arttırmayı hedefleyen bir araçtır.
Yapı olarak ISO 9001 ve diğer yönetim sistemi standartlarına uyumlu olması avantajıyla rahatlıkla mevcut yönetim sistemlerine entegre edilerek kolaylıkla kurulabilmektedir.
İlk olarak BSI (British Standarts Institute) tarafından yayınlanmıştır. OHSAS 18001:1999 olarak ülkemizde TS 18001:2001 şeklinde yayınlanmıştır. 2007 yılındaki değişikliği halen yürürlüktedir. Ancak yıllar itibariyle Dünya genelinde yaygınlık kazanmasıyla yerini alacağı düşüncesiyle ISO tarafından 45001 standardı olarak taslak çalışmaları sürmektedir.
İSG ile ilgili olarak OHSAS (Occupational Health and Safety Assessment Series) 18001 standardı halen geçerliliğini sürdürmektedir. Bununla birlikte OHSAS 18001 standardı sadece firmaların iç müşterilerini değil, firmayı ziyarete gelen müşterilerini, taşeronlarını ve ziyaretçilerinde içeren geniş kapsamlı bir uygulamadır.
OHSAS’ın faydaları; yasal şartlara uyum, kurumsal yapı, sürekli iyileşme, çalışanların motivasyonu, işletme kültürünün gelişmesi, güvenli çalışma ortamı, operasyonel maliyetlerde azalma, kazalarda ve maliyetlerinde azalma, kurum imajında farklılık, rekabet üstünlüğü gibi ana başlıklardadır. OHSAS belgelerinin geçerlilik süresi 3 yıldır.
İSG ile ilgili olarak OHSAS’nın en önemli uygulama adımları; İSG politikasının oluşturulması, etkin ve sürekli risk değerlendirmesi ve analizlerinin yapılması, İSG hedeflerinin belirlenmesi, acil durum planlaması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılmasında etkin bir yapı oluşturmak, çalışanların her aşamada görüş ve katılımının sağlanması ve çalışanların kaçınma haklarının olmasıdır.
MAVİ BİLGE Mühendislik Eğitim Danışmanlık Ltd. Şti. bilgi ve deneyimlerimiz doğrultusunda, kuruluşlara bu tür ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik, periyodik incelemelerde bulunarak gerekli prosedürlerin hazırlanması ve eğitimlerin verilmesi yanı sıra belgelendirme süresince danışmanlık hizmeti sunmaktadır.